EMTB.pl - Forum Enduro MTB
Moto kącik - Wersja do druku

+- EMTB.pl - Forum Enduro MTB (http://emtb.pl/forumo)
+-- Dział: Off-topic (/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Dział: Off-topic (/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Wątek: Moto kącik (/showthread.php?tid=3967)



RE: Moto kącik - WalaJ - 11.12.2010 16:00

No widzisz, tempomat jest własnie po to żeby maszina paliła mniej Smile 3,8 wychodzi mi na dystansie około 700 km ( leszno słupsk leszno ) przy podróżnej 90-100 kmh, z zachowaniem zasad ecodrivingu ( bez gaszenia auta na światłach ) latem ( czas przejazdu 5,5-6 godzin w jedną stronę ). 7 literków to wychodzi np jak śmigam do wawki i z powrotem przy prędkości około 140 na normalnych drogach i 160-170 na autobanie ( oczywiście autobana na tempomacie ).
Nauczyłem się tempomatu używać od znajomego z Wiednia który w korakch tylko na tempomacie śmigał. Nie jesteś w stanie wykręcić nawet 4,3 bez używania tempomatu, a z tempomatem bez żadnego problemu.


RE: Moto kącik - michalbiker - 11.12.2010 16:26

Bardzo dziwne. U nas w Astrze załączając tempomat, samochód pali o 1l więcej~.
Zresztą z technicznego punktu widzenia nawet według mnie nie jest możliwe aby z tempomatem paliło mniej..
Komputer steruje tak, że podawana jest cały czas stała dawka paliwa, czy jedziesz na prostej, czy z górki.
A jak wiadomo przy samochodach z wtryskami przy ściągnięciu pedału gazu w ogóle nie jest podawana mieszanka paliwowa.. Smile


RE: Moto kącik - harry - 11.12.2010 17:21

Co do audi, miałem kiedyś chwilę i wstąpiłem do salonu. Stała tam R8, i nie wiem, może miałem pecha ale nadziałem sie gdzies w srodku na ostra krawędź plastiku, o mało skóry nie przeciąłem - porazka normalnie.


RE: Moto kącik - Speedy Bandito - 11.12.2010 17:38

ja w korkach tempomatu nie używam, bo u mnie działa powyżej 60 km/h* Big Grin W Polsce w ogóle rzadko go używam, no bo gdzie? Za to na zachodnich autostradach owszem, zdarza mi się. Ale nie zauważyłem, żeby mi mniej palił wtedy. Jednak jak ja mam kontrolę nad wszystkim to pali mniej.

* albo 40, nie pamiętam...


RE: Moto kącik - WalaJ - 11.12.2010 18:06

Przy tempomacie ustawiasz prędkośc nie poziom podawanego paliwa. Srpubujta nogą utrzymać stałe , np. 60 kmh, niezależnie od podjazdu czy zjazdu i zobaczycie że tempomat robi to taniej. Do tego dodajcie hamowanie silnikiem, brak jazdy na luzie, przyspieszanie na tempomacie ( ma założone otwarcie przepustnicy na pozoimie 2/3 - 3/4 całkowitego ) i macie wypisz wymaluj ecodriving.
Poćwiczcie potrenujcie i zobaczycie, to naprawdę działa. też byłem sceptyczny dopóki nie zacząłem się stosować do tych zasad. na początku , kiedy nie używałem tempomatu, nie udało mi sie zejśc niżej niż 4,7 l / 100 km, a po miesiącu jazdy z godnie z powyższymi zasadmi, wykreciłem moje pierwsze 3,8 Smile Nikomu nic nie prubuję wciskać na siłę. po prostu sprubujcie. Smile


RE: Moto kącik - shotgun - 11.12.2010 18:23

Oczywiscie,ze to co piszesz to prawda i tempomat moze pomoc bardzo duzo.Problem jest taki ze uzywalem go glownie na odcinku Zywiec-Bielsko i tam wiekszego sensu nie ma.Za duza ilosc aut,za duzo hamowania i przyspieszania,busow,PKSow,itd,itd.Na wioche sie nie da,bo albo musze zmieniac biegi,albo hamowac itd,wiec tempoat sie wylacza.Jest to fajne,ale moze spowodowac niespodzianki na drodze.U mnie przy 170km/h /sprawdzone/ na odcinku kilku km,po dwupasie z tempomatem, to okolo 8.5-8.8l Bez tempomatu troszke mniej.


RE: Moto kącik - WalaJ - 11.12.2010 18:39

Nie mówię nie, właśnie chodzi o to w jakim terenie, i natęzneiu ruchu. Najlepiej to się spotkać, karnąc raz twoim sposobem, raz moim i się zobaczy Smile BTW: jakim to autkiem śmigasz ( bo w oplach tempomat niepotrzebnie skomplikowany jest )


RE: Moto kącik - michalbiker - 11.12.2010 20:06

Mi w astrze komputer pokazuje srednie spalanie o 1l większe, aniżelibym sterował własną stopą. Tongue
Jak nacisnę na gaz przecież nie otwiera mi się przepustnica całkowicie Smile Nie mówię tutaj o tym że tempomat ustawia ilość podawanego paliwa, tylko jeżeli na płaskim odcinku drogi jedziemy 60kmh to paliwo jest cały czas podawane, w takiej ilości, aby nie spowolnić/ nie przyspieszyć samochodu. Jak steruje stopą to co jakiś czas całkowicie odejmuję gaz, przez co paliwo nie jest podawane w ogóle.. Chyba, że ktoś trzyma cały czas nogę na gazie, wtedy tempomat pomoże Tongue

Na takiej samej nawierzchni w takich samych warunkach na autostradzie, używając stopy komputer pokazywał mi spalanie rzędu 4.5l, a z tempomatem 5.5.. Smile


RE: Moto kącik - shotgun - 11.12.2010 20:50

Astra H,co znaczy skomplikowany jest? Jet prosty jak but.W koncu nie jest sprzezony z kamera i nie dziala aktywnie.Michal,Twoja logika tak bedzie,ale chodzi jak WalaJ napisal-jedz te same odcinki raz na tempomacie ,raz z nogi,alee trzymaj te noge caly czas ,a nie baw sie pulsacyjnie.Teraz doluz teren gorski z podjazdami i zobaczysz ,ze tempomatu niedogonisz.


RE: Moto kącik - Amil - 11.12.2010 22:07

(11.12.2010 00:36)Speedy Bandito napisał(a):  
(10.12.2010 22:36)tymoch napisał(a):  TurboKlekot powerTongue http://www.joemonster.org/filmy/29613/Diesel_musi_kopcic_

tu masz fajniejszy, bo dymi na czarno i na biało Big Grin
http://www.youtube.com/watch?v=Mz2Oh_DGo7M

Jak nie musi to nie kopci...
http://www.youtube.com/watch?v=azt74eAxAVU


RE: Moto kącik - michalbiker - 11.12.2010 22:25

Możliwe, ja tempomatu raz użyłem i to na autostradzie, bo mnie już noga bolała, więc dużego doświadczenia z tą funkcją nie mam Smile


RE: Moto kącik - Amil - 11.12.2010 22:53

Szacunek dla tego kierowcy
http://www.smog.pl/wideo/38745/najzdolniejszy_kierowca_ciezarowki_wow/


RE: Moto kącik - HTe - 12.12.2010 08:31

jest w stanie samemu sprawdzić oświetlenie w przyczepie Wink


RE: Moto kącik - Kombinat - 12.12.2010 10:26

(11.12.2010 18:39)WalaJ napisał(a):  bo w oplach tempomat niepotrzebnie skomplikowany jest

Ja poruszam się Astrą III 1.9TDI z tempomatem i podobnie jak
Ty zauważyłem, że z tempomatem pali mi około 0.7L do 1L mniej.

Sam tempomat nie jest chyba jakiś strasznie skomplikowany, przynajmniej w trasie się tego nie odczuwa.

Na długie trasy tempomat jest nieoceniony, w tym roku to bym chyba bez niego nie dojechał na miejsce w kilku wyprawach Big Grin


RE: Moto kącik - shotgun - 12.12.2010 11:20

Kombinat poruszasz sie Astra CDTI a nie TDI.Taka subtelna aczkolwiek bardzo duza roznica.Co do tempomatu to jest dwufunkcyjny,klawisz w gore i w dol,ale jakos ni cholery roznicy nie zauwazylem.


RE: Moto kącik - Kombinat - 12.12.2010 12:48

(12.12.2010 11:20)shotgun napisał(a):  Kombinat poruszasz sie Astra CDTI a nie TDI.Taka subtelna aczkolwiek bardzo duza roznica.Co do tempomatu to jest dwufunkcyjny,klawisz w gore i w dol,ale jakos ni cholery roznicy nie zauwazylem.

Nie będę się kompromitował dalej i pytał jaka jest różnica Shy

Różnica między góra/dół jest taka, że jak wybierzesz "górę" to po dodaniu gazu samochód przyspieszy, ale jak zdejmiesz nogę z pedału to wróci do wcześniej ustawionej prędkości.

Dół to wyłączenie tempomatu po dotknięciu jakiegokolwiek z pedałów. Tak działa w mojej.

Pozdrawiam

H.


PS. Tak ja WalaJ napisał w naciskając górę zwiększasz prędkość a w dół zwalniasz.


RE: Moto kącik - WalaJ - 12.12.2010 18:35

To widaocznie w Insigniach jest zdeka inny ten tempomat Smile może nie jest w cholere skomplikowany, natomiast w fordzie obsługa jest prostsza ( pewnie dlatego że insignią przejachałem kilkaset km, a fordem też kilkaset ale tys km o dlatego Big Grin ). Pewnie jakbym śmigał Oplem, to po jakimś tysiączku tez bym przywykł Smile co do dodawania gazu pedałem na tempomacie to u mnie tez tak działa Smile W insigni było jakość tak że trzeba było lekko w dól a póxniej w górę czy jakoś odwrotnie, no nie czułem tego po prostu. Dobrze że na autostradzie wtedy jechałem Smile


RE: Moto kącik - Pawel_BB - 12.12.2010 19:15

W Mitsu Lancerze ojca obsługa tempomatu jest banalna, nie trzeba nic operować gazem tylko wystarczy wcisnąć klawisz i uruchomić tempomat w każdej chwili, potem klikając góra/dół można zwiększać lub zmniejszać prędkość Smile


RE: Moto kącik - WalaJ - 12.12.2010 19:16

No dokładnie jak w fordzie Smile


RE: Moto kącik - HTe - 12.12.2010 19:17

w corollce jest identycznie