Rejestracja



Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z suportem HT2
Autor Wiadomość
Morf99 Offline
"najszypszy" na ET
**

Liczba postów: 242
Dołączył: Jan 2009
Reputacja: 2
Rudy (okolice Rybnika)
Post: #1
Problem z suportem HT2
Mój problem polega na tym że strasznie mi "strzelają" łożyska w suporcie shimano pod HT2. Postanowiłem wymienić w nim łożyska, ale niestety nie wiem jakie tam są. Jak by ktoś znaj ich numery byłbym niezmiernie wdzięczy za podanie ich w tym temacie.

ps. chyba że znacie jakiś inny sposób na wyeliminowanie tego "strzelania" ?

Szaraczek
13.07.2009 09:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zdan Offline
borntoroam.pl
***

Liczba postów: 737
Dołączył: Mar 2008
Reputacja: 11
Kraków
Post: #2
RE: Problem z suportem HT2
Do jasnej cholery, czy uzycie magicznej strony, google, jest az takim problemem?
Znalezienie tego zajelo mi kilka sekund.
6805 2RS

http://borntoroam.pl
http://picasaweb.google.co.uk/zdan1990
13.07.2009 09:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
arczii Offline
Hrabia de Bouraque
****

Liczba postów: 3,509
Dołączył: Oct 2008
Reputacja: 24
warszawa
Post: #3
RE: Problem z suportem HT2
Morf99 napisał(a):Mój problem polega na tym że strasznie mi "strzelają" łożyska w suporcie shimano pod HT2. Postanowiłem wymienić w nim łożyska, ale niestety nie wiem jakie tam są. Jak by ktoś znaj ich numery byłbym niezmiernie wdzięczy za podanie ich w tym temacie.

ps. chyba że znacie jakiś inny sposób na wyeliminowanie tego "strzelania" ?
moze rozbierz te lozyska wyczysc i nasmaruj. A noz widelec pomoze Smile

Bajeczny technik , najszybszy na podwórku .
14.07.2009 07:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Morf99 Offline
"najszypszy" na ET
**

Liczba postów: 242
Dołączył: Jan 2009
Reputacja: 2
Rudy (okolice Rybnika)
Post: #4
RE: Problem z suportem HT2
arczii napisał(a):moze rozbierz te lozyska wyczysc i nasmaruj. A noz widelec pomoze Smile

Już robiłem tak dwa razy i pomaga ale na krótko.
Dziś byłem po łożyska w SKF i powiedziano mi że nie ma takich łożysk jak 6805 ale są inne o tych samych wymiarach 61805 ale cena to 50zł za sztukę, pojechałem gdzie indziej i kupiłem po 4,06zł sztukę z tym że to jakieś chińskie. Wolę na razie dać te tanie i zbierać na nowy support jakiejś lepszej klasy niż te shimano.

Szaraczek
14.07.2009 16:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
foxiu Offline
Biker (po)voľného jazdenia
****

Liczba postów: 3,496
Dołączył: Nov 2007
Reputacja: 41
Cieszyn
Post: #5
RE: Problem z suportem HT2
odradzam Race Face taki: http://www.twr.com.pl/images/produkty/ra...pe_am.jpg, mi RF wytrzymał 1 sezon Wink

ten: http://www.twr.com.pl/images/produkty/ra...ype_dh.jpg ponoć lepszy, ale nie miałem przyjemności, i póki Sh. robi Octalinki nie będę miał Wink

Wielka kicha, pulsometr i 100mm skoku z przodu. Kros kantry jak nic...
foxiu.pl | endurotrophy.pl
14.07.2009 17:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Baukan Offline
Gaduła
***

Liczba postów: 1,105
Dołączył: Jun 2008
Reputacja: 5
Dublin/Andrychów
Post: #6
RE: Problem z suportem HT2
Morf99 napisał(a):Mój problem polega na tym że strasznie mi "strzelają" łożyska w suporcie shimano pod HT2. Postanowiłem wymienić w nim łożyska, ale niestety nie wiem jakie tam są. Jak by ktoś znaj ich numery byłbym niezmiernie wdzięczy za podanie ich w tym temacie.

ps. chyba że znacie jakiś inny sposób na wyeliminowanie tego "strzelania" ?
Jesteś na 100% pewny że to właśnie łożyska strzelają a nie np miski suportu na gwincie?
Spróbuj wkręcić suport na jakimś naprawdę gęstym smarze (czyszcząc gwinty najpierw, oczywiście), lub paście miedzianej, to samo z pedałami, podokręcaj koronki w korbie itp.

...a jak już kupować porządny suport to:
taki http://www.chainreactioncycles.com/Model...elID=24172 ,
taki http://www.chainreactioncycles.com/Model...elID=38620 lub taki http://www.chainreactioncycles.com/Model...elID=38623
a najlepiej taki http://www.chainreactioncycles.com/Model...elID=32927
Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.07.2009 17:26 przez Baukan.)
14.07.2009 17:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
harry Offline
Forumowy świr
****

Liczba postów: 5,586
Dołączył: Jan 2008
Reputacja: 65
B-B
Post: #7
RE: Problem z suportem HT2
A ja dzis wybralem sie po lozyska, wybor duzy, od kilkunastu do 50 pln, wzialem jakies niemieckie za 26.

Aby ulatwic sobie kolejne wymiany lekko zmodyfikowalem miski;
[Obrazek: dsc6104.th.jpg] [Obrazek: dsc6105.th.jpg] [Obrazek: dsc6107.th.jpg]

patent bez wplywu na dzialanie a przynajmniej jest w co uderzyc.

niestety, przy skladaniu udalo mi sie zmasakrowac jeden z tych plasticzkow, czy one sa niezbedne, rozumiem, ze stanowia tulejke pomiedzy osia i lozyskiem, ale czy sa tez jakims dystansem pomiedzy lozyskiem a ramieniem korby?
28.07.2009 22:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Morf99 Offline
"najszypszy" na ET
**

Liczba postów: 242
Dołączył: Jan 2009
Reputacja: 2
Rudy (okolice Rybnika)
Post: #8
RE: Problem z suportem HT2
harry napisał(a):A ja dzis wybralem sie po lozyska, wybor duzy, od kilkunastu do 50 pln, wzialem jakies niemieckie za 26.

Aby ulatwic sobie kolejne wymiany lekko zmodyfikowalem miski;
[Obrazek: dsc6104.th.jpg] [Obrazek: dsc6105.th.jpg] [Obrazek: dsc6107.th.jpg]

patent bez wplywu na dzialanie a przynajmniej jest w co uderzyc.

niestety, przy skladaniu udalo mi sie zmasakrowac jeden z tych plasticzkow, czy one sa niezbedne, rozumiem, ze stanowia tulejke pomiedzy osia i lozyskiem, ale czy sa tez jakims dystansem pomiedzy lozyskiem a ramieniem korby?


twój patent jest bardzo ciekawy, myślę że też coś takiego zrobię.

A te tulejki jednak stanowią jakiś dystans, jak by nie było ok. 2mm o ile się nie mylę.

Szaraczek
28.07.2009 22:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Baukan Offline
Gaduła
***

Liczba postów: 1,105
Dołączył: Jun 2008
Reputacja: 5
Dublin/Andrychów
Post: #9
RE: Problem z suportem HT2
harry napisał(a):...
niestety, przy skladaniu udalo mi sie zmasakrowac jeden z tych plasticzkow, czy one sa niezbedne, rozumiem, ze stanowia tulejke pomiedzy osia i lozyskiem, ale czy sa tez jakims dystansem pomiedzy lozyskiem a ramieniem korby?
Pomiędzy ramieniem korby a łożyskiem to tylko jako uszczelnienie, raczej bym się nie przejmował.
Za to między osią a łożyskiem są chyba konieczne.
28.07.2009 23:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
harry Offline
Forumowy świr
****

Liczba postów: 5,586
Dołączył: Jan 2008
Reputacja: 65
B-B
Post: #10
RE: Problem z suportem HT2
Spoko, to co zostalo dobrze stabilizuje oske na lozysku.
28.07.2009 23:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
miko Offline
Zaglądacz

Liczba postów: 3
Dołączył: Jun 2009
Reputacja: 0

Post: #11
RE: Problem z suportem HT2
Wyciągnąłem właśnie stare łożyska z wkładu HT2 i mają oznaczenie 6805 RD. Niestety różnią sie wymiarami od tych, które podał Zdan 6805 2RS. Te moje mają wysokość 6mm, a te 2RS 7mm. Czy wyższe łożyska będą pasować, czy jest możliwość żeby wkłady Shimano miały montowane różne łożyska? Mam korbę SLX z zeszłego roku.
Pozdrawiam
16.09.2009 17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Morf99 Offline
"najszypszy" na ET
**

Liczba postów: 242
Dołączył: Jan 2009
Reputacja: 2
Rudy (okolice Rybnika)
Post: #12
RE: Problem z suportem HT2
bardzo ciekawe, ale nie sądzę aby montowali inne łożyska. Najlepiej wziąć stare łożysko i iść z nim do sklepu po nowe.

Szaraczek
16.09.2009 18:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości